Sportfiske i Sverige

Sverige har ett otroligt vackert landskap som erbjuder mycket kuperad terräng med berg och olika vattendrag, från norr till södra Sverige. Fiske har kommit att bli en mycket populär och folkkär sysselsättning tack vare att det finns oerhört fina sjöar och vattendrag med varierade fiskarter. Ute till havs kan man även fånga upp en hel del intressanta fiskar, även större arter.

Idag kan man till och med tävla i fiske, varav namnet sportfiske. Precis som med de flesta sporter finns det olika ”grenar” eller typer av fiske. De man kan välja att ta del av är antingen flugfiske, spinnfiske, pimpling, mete, jiggfiske och Jerkbaitfiske. Den äldsta sortens fiske är mete där man använder ett vanligt fiskespö samt en metrev. Pimpling är något som förekommer väldigt ofta i filmer vid frusna sjöar. Det är fiske som sker genom att man borrar ett hål i isen och fiskar på det sättet.

Vill man börja tävla i sportfiske så är ett tips att vända sig till Svenska Sportfiskeförbundet som går under namnet: Sportfiskarna. Förbundet anordnar olika tävlingar för sportfiske i flera former året runt och där kan man få bra information samtidigt som man lär känna likasinnade. Känner man att man behöver fler tävlingar så ordnas det en hel del utöver förbundets. Till exempel anordnas det ”privata” tävlingar där syftet kan vara att fånga den största fisken. Dessa tävlingar går under namnet: Specimentävlingar. Under dessa tävlingar så fångas fiskarna upp och sedan släpps tillbaka oskadade i vattendraget vid tävlingens slut.

Fritids- och sportfisket är idag så pass stort att svenskar lägger över 5 miljarder kronor på fisket med fiskeredskap och allt runomkring. Statistiska centralbyrån gick år 2014 ut med en statisk att över 1,6 miljoner svenskar är aktiva inom fiske. I sötvattensområden var de mest fångade fiskarterna gös, öring, gädda, sötvattenskräftor och abborre. När det kom till fiske i det stora havet visade det sig att makrill, sill/strömming, öring, gädda och abborre var favoriterna. Själva sportfisket är därför en viktig del av Sverige tack vare omsättningen av miljarder.

Sportfisket kan förklaras kort genom att man endast fiskar för sport, inte för att döda. Därför används det för det mesta milda fiskespön som inte skadar fiskens mun. På så sätt kan fisken släppas tillbaka i havet utan några traumatiska ”men”. Tack vare Sveriges så kallade ”vilda” vatten så är landet ett drömparadis för de som vill testa på sportfiske. Här kan man hitta de flesta fiskarter och variera plats.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *