Regnbågslax

Regnbågslaxen är en fisk som har fått sitt namn både ifrågasatt och omdebatterat ett flertal gånger. Den har bland annat kallats för ”regnbågsöring”, ”röd forell” och ”blanklaxöring”. Lättast för alla är det naturligtvis om fisken har ett fastställt och bestämt namn som också gör att missförstånd och sammanblandningar i största möjligaste mån undviks. Kommittén för svenska djurnamn beslöt därför 2010 att den korrekta svenska benämningen är ”regnbåge” men enligt livsmedelsverket är även ”regnbågslax” ett godkänt handelsnamn.

Regnbågen tillhör laxfisksläktet och kommer ursprungligen ifrån den amerikanska västkusten. Den stoltserar också som delstaten Washingtons officiella statsfisk. Därifrån har den sedan spridits till stora delar av jorden och till Sverige kom den på 1890-talet. I Sverige odlas regnbågslaxen i både sötvatten och saltvatten och ses som en relativt lättodlad fisksort. Den är också oerhört populär i sportfiskesammanhang med anledning av dess vilda kämpande för att undkomma fångst.

Kännetecknande för regnbågslaxen är de distinkta breda röda banden längs sidorna och de svartprickiga fenorna. Vikt och längd kan variera något men vanligast är att regnbågen väger upp till 15 kilo och att den har en maxlängd på cirka 80 centimeter. Odlad regnbåge väger dock sällan över 5 kilo och allra vanligast runt 1 kilo. De regnbågar som fångas vilt runt kusterna har oftast rymt från närliggande odlingar. Regnbågslaxen har blivit en mycket populär matfisk vilket har resulterat i allt fler odlingar på senare tid. Väldigt få människor kan undvika att frestas av exempelvis grillad regnbågslax med rostad vitlökskräm.

Det är lättast att fånga regnbågslaxen under sommar och höstmånaderna även om det går att fånga den året runt. På sommaren håller den sig gärna nära ytan för att komma åt sländor och på hösten vill den vara nära stranden när kvällarna blir mörkare. Sportfiskaren använder helst flugspö för att fånga regnbåge och det är en tacksam fisk som ofta är på hugget. Man kan med framgång använda den flugimitation som för tillfället är i kläckning året om.

Regnbågen är känd för att leka om våren och här i Sverige infaller den perioden någon gång från mars till juni. Äggen läggs i bottengrus och efter cirka en månad kläcks äggen men det tar ytterligare lite tid innan de små ynglen tar sig upp i vattenströmmen. Den som kan undvika fiskare, rovdjur och andra faror kan bli upp till 16 år gammal. Denna fisk lever helst i stim och tycker om att äta insekter av olika slag, sniglar, små kräftdjur samt andra fiskar och fiskägg.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *