Planerboard indragare och pulkor för trolling

Alla som ägnar sig åt sportfiske och trolling (det vill säga, fiske där man drar beten efter en motorbåt), vet säkert hur viktigt det kan vara att använda den rätta utrustningen för att få upp de där extra stora fiskarna.

F7RjI syfte att fånga många och stora fiskar samtidigt används paravaner eller pulkor som det också heter. De monteras på båtens sidor och vinklas på olika sätt för att få de bästa huggen. Ja, de gör att man kan använda många fiskespön samtidigt. Men, man kan också använda sig av så kallade planerboard med indragare. Detta redskap ser ut som en rektangulär plast- eller skumbit med linor, linutlösare, en mast och flagga. Den är till för att glida ut så pass långt ifrån båten att den kommer åt fiskevatten som man annars inte skulle kunna fiska i på grund av ljudet från båten, med mera. Man kan binda flera linor till varje planerboard. Själva tanken med en planerboard är att den ska flyta och hålla undan fiskelinan i en viss vinkel från en båt i rörelse.

Det är i första hand trolling nära ytan som en planerboard lämpar sig bäst för. Den kan dra förhållandevis tunga laster och beten kan hållas långt ifrån båten. Planerboarden sträcker linan i sidled och det är på linan man sätter sina beten via en linutlösare. En praktisk och positiv detalj är att man inte behöver dra in planerboarden för att byta bete. Man kopplar bara på en linutlösare och hakar den på planerlinan, sedan är det bara att släppa ut betet i kölvattnet.

Avståndet mellan planerboarden och båten kan täckas upp med så många beten man vill, men det vanliga är tre beten på vardera sidan, men det är full möjligt att ha fem eller sex beten per sida. När det är dags att kontrollera om man fått napp är det bara att veva in linutlösaren och häkta loss själva utlösaren samt veva hem den stora fisken. Om fiskelyckan är god så gäller det att ha många linutlösare till hands.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *