Fånga stora fisken med mäsk

Mäsk används för att locka till sig fisk på olika sätt och med alla möjliga organiskt baserade ämnen. Vanligen är man ute efter karpfiskar såsom braxen, id, mört, ruda och sarv, med flera, men det går att mäska efter andra fiskar också. Man slänger helt enkelt fiskmat i vattnet, men det måste vara något som respektive fiskart verkligen gillar. Sedan upprepar man proceduren så att fiskarna lär sig att det finns mat på ett visst ställe. Det är fördelaktigt att mäska några dagar innan man tänkt fiska. Ett tips är att blanda i lite av det bete man tänkt ha på kroken. När fiskarna återkommer för att äta mäsk är det förhållandevis enkelt att fiska upp dem, samtidigt som man fortsätter mäska för att de ska stanna kvar.

maxresdefaultMan kan göra sin egen mäsk men det finns också att köpa färdiga mäskblandningar likväl som grundmäsk (ground bait), ingredienser och dofttillsatser, med mera. Det första man kommer att tänka på när man ska göra mäsk är troligen att det är torra och mjölaktiga blandningar. Torrt mäsk kan innehålla alla möjliga ingredienser, till exempel torkat bröd som krossats till smulor, ströbröd, majsmjöl, rismjöl, pellets för hundar och katter, malt hästfoder och torkad mald melass. När den torra blandningen är klar tillsätter man vatten tills konsistensen är den rätta, därefter rullar man blandningen till bollar. Det är sedan dessa bollar man kastar i vattnet så att de löses upp.

Konsistensen är viktig eftersom den måste anpassas efter vilken typ av vatten man ska fiska i. Om vattnet är stilla ska mäskbollen lösas upp snabbt till skillnad från i djupa och strömmande vatten då den ska hålla ihop länge och vara förhållandevis tung. Mäsken kan med fördel göras i ordning och förvaras i en mäskkorg, mänskhink eller mäskbalja.

Det är ganska vanligt att man tillsätter dofter för att än fler fiskar ska attraheras, exempelvis vanillin eller honung. Man kan också tillsätta larver eller maskar såsom maggot, lövmask och daggmask samt partikelbeten i form av konserverade majskorn, kikärtor, kokade makaroner, kokt hampa och riven ost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *