Drömmer du om att fånga en haj?

Många fiskare drömmer om att fånga riktigt stora fiskar, så stora att de inte ens är fiskar utan räknas som hajar. Detta är en utmaning som få fiskare tackar nej till om de någon gång får chansen. Det finns goda möjligheter att pricka av detta från din bucket list. Dock finns det en del saker som du bör tänka på, när du ska fånga haj så behöver du göra det på en båt som klarar av att dra upp en haj, där det är lagligt att fånga haj och med personal som är utbildade i hajfiske. Det får inte hota hajbeståndet och många hajar är utrotningshotade.

Researcher_catching_sharkDessa hajar får du givetvis inte fånga eller försöka fånga. Att försöka sig på att fånga haj kan vara väldigt farligt, speciellt om man inte vet vad man gör. Det är dock någonting som kommer att ge dig mycket adrenalin och god självkänsla om du lyckas. Hajar är inte lika rädda för ljud som människor, trots det känner de givetvis igen vibrationer som båtar, och människor är inte ett naturligt byte för hajen och den kan mycket väl hålla sig undan från faran istället. Hajen har naturligt väldigt få fiender under vattnets yta och därför kan den vara väldigt orädd för saker som är obekanta, det kan göra att det är lätt att locka till sig hajarna, men desto svårare att fånga dem eller få dem att nappa på betet.

Att dra upp en haj på egen hand kan vara näst intill omöjligt och det krävs speciell fiskeutrustning för stora fiskar. Hajar som är små eller dräktiga bör släppas ut i vattnet igen. En del fiskebåtar kräver att alla hajar släpps ut i vattnet igen för att man inte ska påverka hajbeståndet när man är ute efter den största utmaningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *