Att fiska med djuprigg

Den som vill fiska med bete på djupt vatten bör överväga att använda en djuprigg. Denna hjälper dig som fiskare att få betet att gå på rätt djup. Hjälpmedlet används i samband med trolling, det vill säga när betet dras efter båten med hjälp av en båtmotor. Om man använder en wobbler som fiskedrag kan man med hjälp av djupriggen få den att gå betydligt djupare än normalt. En wobbler har mellan en och tre krokar samt rör sig i sid- och höjdled men den snurrar aldrig.

P1060166Fiskar tenderar att röra sig allt djupare när vattnet blir varmare, de söker sig till svalare skikt. I sådana lägen är djupriggen ett oslagbart redskap. Till djupriggen hör ett djupriggslod, en viktkula av varierande tyngd, men vanligen väger den omkring ett kilo. Djupriggen gör det möjligt att fiska nära botten, men en förutsättning är att veta hur djupt det är. Därför är det ett måste att båten man använder har ett ekolod.

Om man har kunskap om stora fiskars beteende och vet ungefär mellan vilka djup de normalt rör sig är djupriggen en effektiv hjälp. Det finns olika varianter av djupriggar, så innan man skaffar sig en kan det vara klokt att fundera på vilka djup man kommer att fiska på. Den som håller till i sjöar med max tio meter ner till botten kan välja en lätt variant och ett lod, eller viktkula på mellan fyra och fem kilo. Vet man att det är mellan 10 – 30 meter djupt bör man istället skaffa en mer stabil djuprigg med en kula på upp till sju kilo.

Kulorna kan ha olika former, men bästa valet är de som platta alternativt torpedformade. Själva djupriggen ska fästas ordentligt i båten. A och O är att kunna använda den snabbt och enkelt. Glöm inte att följa djupet med hjälp av ekolodet. Det gäller att ha koll så att inte kulan släpar längs botten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *